“Az energia az élet lényege.

Minden nap eldöntöd, hogyan fogod felhasználni,

tudva mit akarsz és mi kell ahhoz,

hogy elérd a célod és erre összpontosítasz...”

                                              /Oprah Winfrey/

.

www.horvathboraszat.hu


 

RÓLUNK

 

„Érték a mérték”

 

E jelmondatunk megmutatkozik a szőlőtermesztéstől indítva a borkészítésen át minden tevékenységünkön.

A családi gazdaságba beleillő közel 3 ha területen gazdálkodunk: a Fertő parton, a Balfi dűlőkben, a Virágvölgyben és a Harkai dombokon.

A szakma szeretete Édesapámtól ered, aki nagy alázattal művelte a szőlőt és készítette a bort.

Soproniként mindig is úgy éreztem, hogy a szőlővel és a borral kell foglalkoznom, így ennek folyamata most már 40 éves múltra tekint vissza.

Első szőlőterületem a szakcsoportban művelt Pinot noir fajta volt, melyből rosét és vörösbort, később fehér bort is készítettem.

Ez a fajta azóta is a kedvencem. 

Az évek során növekvő területeken egy nagy elhatározással 2011. évben újratelepített fajtákkal, bio művelésbe kezdtünk.

A filoxéria vész előtt (1875-ig), jellegzetes soproni fajták Furmint és Sárga muskotály telepítése mellett világfajták Merlot,

Cabernet franc, újdonságként Syrah, illetve különlegesként Viognier is sorra kerültek. A meglévő Pinot noir, Kékfrankos, Cabernet sauvignon szőlőterületekkel 2020-tól bio művelésre álltunk át.

Ültetvényeinken 6-8 rügyes terheléssel „Gyot” művelésmódot alkalmazunk.

Borospincénkben és borkóstoló helységünkben 5-30 fő részére, akár 10 féle borból tudunk borkóstolót tartani - előzetes egyeztetés alapján. Igény esetén hidegtál is kérhető a ropogtatni valók mellett.

Hagyományos tölgyfa, akácfa hordós és kóracél tartályban érlelt borok kerülnek palackba, illetve folyó borként értékesítésre.

A folyamatos fejlődés igénye, az egyre nagyobb minőség elérése érdekében szakmai képzéseken vettem részt.

Tanulmányaim: Borkollégiumi alap- és közép tanfolyam, nemzetközi borbírálói végzettség, szőlész-borász szakmérnöki másoddiploma – melynek eredményeként született a „Corvinus cuvée” vörös borunk (legutóbb Merlot és Cabernet franc fajtákból).

 

Eredményeim:

Elmúlt évek Borvidéki borversenyein számos arany érmet szereztünk.

Elnyertük 2011-ben „Sopron város Kékfrankosa” címet.

Országos borversenyeken több alkalommal is eredményesen szerepeltünk.

2021-ben: A “100 legjobb magyar bor”  - Winelovers magazin szakmai csapatának értékelése során 60. helyezést értünk el a “Corvinus cuvée” 2017-es borunkkal. A Syrah 2017-es vörösborunk pedig ezüst érmes lett.

2021-ben megjelentünk a Borigo magazinban is.

 

Célunk a kiváló minőség, a folyamatos fejlődés, az új ötletek megvalósítása a Vendégek megelégedettségéhez hozzájárulva.   

 

 

Horváth Imre

szőlész-borász szakmérnök